موفقیت در کاربرد تله مدیسین برای تشخیص و درمان بیماری پوستی

امروزه با گسترش روزافزون ارتباطات آنلاین و ظرفیت‌های زیادی که این امکانات در حوزه‌های مختلف به وجود آورده‌اند، پزشکی از راه دور نیز روند رو به رشدی را نشان می‌دهد. محققان کشور با توجه به اهمیت این موضوع، پژوهشی را انجام داده‌اند که از توافق بالای این روش با پزشکی معمول حکایت دارد.

پزشکی از راه دور یا تله‌مدیسین، از رشته‌های نوین علوم پزشکی است که یک پل ارتباطی میان پزشک و بیمار ایجاد می‌کند و ابزارهای مختلفی را برای این منظور به کار می‌گیرد. با توجه به پیشرفت این رشته، در جهان و همچنین کشور ما ایران تلاش‌های فراوانی برای پیشرفت آن انجام می‌گیرد. دسترسی به امکانات بهداشتی مناسب و پزشکان متخصص به‌وسیله ارتباطات مجازی می‌تواند کمک شایانی به خدمات درمانی در کنار روش‌های معمول درمان در کشورهای مختلف ارائه کند. تله مدیسین در شاخه‌های مختلف پزشکی ازجمله درماتولوژی یا تخصص پوست کاربرد مفیدی دارد.

تله درماتولوژی به معنی ارائه مراقبت‌های تخصصی پوست با استفاده از فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات از راه دور می‌باشد و موجب تسهیل ارتباط بین بیماران، پرسنل پرستاری و پزشکان مراقبت اولیه با پزشکان متخصص پوست می‌شود. این روزها ایجاد یک بستر امن برای ارتباط بین پزشکان و بیماران خصوصا در حوزه پوست بسیار با اهمیت است.در طراحی و ساخت یک سامانه تشخیص بیماری‌های پوستی از راه دور دو مرحله اصلی موردنظر است:

 در مرحله اول بر اساس مطالعات کتابخانه‌ای، پرسشنامه‌ای جهت نیازسنجی اطلاعاتی و تعیین اقلام داده‌ای و قابلیت‌های مورد نیاز در سامانه طراحی میگردد و بین پزشکان متخصص پوست شاغل در بیمارستان تخصصی پوست توزیع میگردد. سپس داده‌های به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی و گزارش توزیع فراوانی و با استفاده از نرم افزارهای مربوطه تحلیل میشوند.

در مرحله دوم بر پایه نتایج قبلی، نسخه اولیه سامانه طراحی و ایجاد میشود. سپس آزمون ارزیابی قابلیت انجام و نسخه نهایی سامانه طراحی میشود

 در این میان سامانه های ذخیره و ارسال، نیازمند تجهیزات فنی محدود و ارزان قیمتی برای اجرا هستند و با آموزش مختصر به پرستار یا پزشک ارجاع دهنده در مکان مبدأ، قابل پیاده سازی خواهند بود. این نوع سامانه ها به دلیل انتقال الکترونیکی تصاویر ضایعات بیمار به همراه تاریخچه بالینی، می‌تواند کمک قابل توجهی برای متخصصان پوست در ارائه تشخیص سریع و طرح درمانی مناسب هر بیمار محسوب گردد.

به عنوان مثال افراد مقیم در مراکز نگهداری سالمندان، به دلیل محدودیتهای حرکتی، هزینه بالای حمل ونقل و مشاوره های تخصصی، با موانع جدی برای دریافت خدمات تخصصی پوست روبرو هستند، بنابراین، تله درماتولوژی میتواند با غلبه بر موانع موجود موجب بهبود دسترسی به خدمات تخصصی پوستی شود و با آموزش چندین پرستار در مرکز نگهداری سالمندان برای تحقق فعالیت تله درماتولوژی میتوان از بابت مشکلات پوستی سالمندان آسودگی خاطر ایجاد شود.

بیماری‌های پوستی یکی از تخصص‌های بالینی که به خاطر ماهیت بصری در تشخیص‌ها، یکی از حوزه‌های مناسب برای کاربرد پزشکی از راه دور و نیز فرصتی برای تغییر و دگرگون ساختن شیوه سنتی ارتباط پزشک و بیمار قلمداد می‌گردد. از طرفی بیماری‌های پوستی در بیشتر موارد اختلالات مزمنی هستند که نیازمند صرف زمان زیاد برای دریافت مراقبت، پیگیری درمان و همچنین افزایش هزینه‌ها می‌باشد. بدون توجه به بکارگیری در محیط‌ها و وضعیت‌های مختلف، تله درماتولوژی نشانگر سودمندی و پتانسیل بزرگ در تحول و تغییر در ارائه خدمات مبحث امراض پوستی، به خصوص در مناطق محروم و دورافتاده در سراسر دنیا می‌باشد. از جمله مزایای آن نیز می‌توان به افزایش دسترسی به خدمات تخصصی پوستی، کاهش ارجاعات‌ بالینی غیرضروری، کاهش مسافرت‌ها، کاهش هزینه‌های درمانی و در نتیجه رضایتمندی کاربران اشاره کرد.

 

همچنین بخوانید:

رسانه های اجتماعی و HIPAA

پرونده سلامت الکترونیک در مقایسه با پرونده های کاغذی چگونه هستند؟

تاثیر ویزیت از راه دور بر کم تحرکی

بالا