خدمات سلامت دیجیتال چیست؟

امروز ما بیشتر از دیروز و کمتر از فردا زندگی می‌کنیم. در طی بحران ویروس کرونا در سال ۲۰۲۰، برخی کشورها از قدرت پیش‌بینی داده‌های بزرگ استفاده کرده‌اند تا گسترش جهانی و همه‌گیری ویروس را تحت کنترل داشته باشند. این فقط یکی از نمونه‌های بسیاری است که نشان می‌دهد چگونه می‌توان فناوری را تحت مفهوم سلامت الکترونیکی و سلامت دیجیتال به کار گرفت تا به مراقبت و نجات میلیون‌ها انسان در سراسر جهان کمک کند. در این پست به تعریف سلامت دیجیتال و خدمات سلامت دیجیتال می‌پردازیم تا با تاثیر فناوری در شکل‌گیری سیستم مراقبت‌های بهداشتی آشنا شوید.

 

سلامت دیجیتال چیست؟

بخش مراقبت‌های بهداشتی به یک انقلاب دیجیتال تبدیل شده‌است. فناوری در هر فرآیند جای خود را دارد. مفهوم سلامت دیجیتال یا سلامت الکترونیک، برای تعیین استفاده از فناوری اطلاعات و ازتباطات در بخش مراقبت‌های بهداشتی و تجهیز آن به منابع پیشرفته در جهت اطمینان از مدیریت کارآمدتر و تشخیص بهینه برای مراقبت بهتر از بیمار می‌باشد. این شامل نوآوری‌هایی در زمینه‌های مختلف مانند ارتباط پزشک و بیمار، تحقیقات و مدیریت بیمارستان است.

 

خدمات سلامت دیجیتال چیست؟

یکی دیگر از مزایای بزرگ فناوری های جدید در بخش مراقبت های بهداشتی ، چگونگی همه کاره بودن آنها است. در اینجا برخی از گسترده ترین راه حل های ارائه شده وجود دارد:

Telehealth  :ارائه مراقبت از راه دور به این معنی است که افراد در مناطق دورافتاده با دسترسی محدود به مراقبت‌های بهداشتی می‌توانند مراقبت‌های پزشکی موردنیاز خود را دریافت کنند. همچنین باعث صرفه‌جویی در وقت، پول و مسافرت برای بیماران و پزشکان می‌شود.


: Apps داشتن اپلیکیشن‌های تلفن همراه که به‌صورت ویژه برای سلامت هستند، تلفن‌های هوشمند ما را به مربیان شخصی، مانیتورهای خواب، دستگاه‌های تشخیصی و موارد دیگر تبدیل می‌کند که برای متخصصان مراقبت‌های بهداشتی و بیماران مفید می‌باشد.


Serious Games: این بازی‌های ویدئویی مخصوص، به‌عنوان یک منبع یادگیری برای متخصصان مراقبت‌های بهداشتی و دانشجویان در جهت افزایش آموزش استفاده می‌شود. همچنین می‌توانند توسط افرادی که مایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد آسیب‌شناسی‌های خاص هستند، مورد استفاده قرار گیرد.


 :Wearable technology اصطلاح معروف پوشیدنی، شامل لباس‌ها و لوازم جانبی هوشمند مانند مچ بند، عینک و ساعت هوشمند است که برای نظارت و جمع‌آوری اطلاعات در مورد وضعیت سلامتی و جسمی ما می‌باشد.


Augmented reality :واقعیت افزوده AR می‌تواند به متخصصان بهداشت کمک کند تا اعضای بدن را به صورت سه بعدی تجسم کنند یا پرونده بیمار را در زمان واقعی(real-time) مورد بررسی قرار دهند؛ حتی می‌توان از آن در روش‌های جراحی با هدست‌های مخصوص AR استفاده کرد.


 :eHealth record داشتن یک پرونده سلامت دیجیتال به این معنی است که اطلاعات می‌تواند در یک مکان ذخیره شود اما در هر مکان در دسترس باشد؛ بنابراین بیماران می‌توانند آن را با خیال راحت به اشتراک بگذارند و کارکنان مراقبت‌های بهداشتی می توانند در هر زمان به آن‌ها دسترسی پیدا کنند.

 

مزایای سلامت دیجیتال Digital Health:

 بهبود نظارت بر بیمار:

به لطف سلامت دیجیتال و ابزارهای آن، ارتباط آسان‌تر شده‌است و به شما کمک می‌کند تا شکاف بین پزشکان و بیماران از بین برود. این فناوری باعث نظارت بر وضعیت بیمار و ثبت پیشرفت آن‌ها در زمان واقعی(real-time) می‌باشد.

  • آگاهی بیشتر بیماران:

ما به عنوان بیمار وقتی بیماری را درک کنیم، می‌توانیم تصمیمات بهداشتی بهتری بگیریم و قدرت مدیریت سلامتی خود را داشته باشیم. فناوری اطلاعات و ارتباطات همچنین امکان دستیابی به کتاب‌های راهنما و بهترین روش‌ها را برای ما فراهم می‌کند که ابن موضوع بسیار مفید است.

  • تشویق به عادات سالم‌تر:

فناوری‌های جدید با استفاده از برنامه‌ها و دستگاه‌ها، از خوردن غذاها، میزان ورزش، مدت طولانی نشستن یا آرام خوابیدن و سرعت ضربان قلب ما مراقبت می‌کند و به ما نحوه مراقبت و عادات درست را یاد می‌دهد.

  • تصمیم‌گیری آسان برای کارکنان مراقبت‌های بهداشتی:

eHealth نحوه برخورد متخصصان با بیماری را دگرگون می‌کند. فناوری ازتباطات و اطلاعات می‌تواند در شناسایی راحت‌ترین روش‌های درمانی بهینه یا تشخیص بیماری‌ها در مراحل اولیه کمک کند.

  • مراقبت‌های بهداشتی با دسترسی بیشتر و برابر:

دسترسی به مراقبت‌های بهداشتی دیگر به زمان و مکان محدود نمی‌شود. این فناوری، مراقبت‌های بهداشتی را برای افراد بیشتری به‌ویژه بیماران در معرض خطر محرومیت، به ارمغان می‌آورد که به معنی فرصت برابر بیشتری برای همه می‌باشد.

  • بیمارستان‌ها و کلینیک‌های بهداشتی کارآمدتر:

امکانات متصل به معنی یک سیستم بهداشتی ساده می‌باشد، احتمال خطای انسانی و کاهش هزینه‌ها را به حداقل می‌رساند. علاوه بر این، تکنیک‌هایی مانند داده‌های بزرگ باعث می‌شود که پردازش‌ها به صورت خودکار انجام ‌شوند.

 

نتیجه‌گیری:

علاوه بر خدمات سلامت دیجیتال ، فناوری‌های دیگری مانند اینترنت اشیا، هوش مصنوعی، واقعیت مجازی، بلاکچین، بیگ دیتا و… در حوزه سلامت و بهداشت وارد شده‌اند و باعث کاهش احتما‌های نادرست، تصمیمات عاقلانه‌تر، کاهش هزینه‌ها و بسیاری از موارد دیگر شده‌است. امیدواریم با پیشرفت روزافزون فناوری‌ها در سلامت، ویروس کوید۱۹ به‌زودی در تمام جهان از بین برود و بار دیگر بدون هچ استرسی در کنار عزیزانمان باشیم و آن‌ها در آغوش بگیریم.

 

منبع:nilasoft

 

همچنین بخوانید:

آشنایی با مزایای پرونده الکترونیک سلامت

سیستم اطلاعات سلامت چیست؟

امنیت اینترنت اشیا در حوزه سلامت

بالا