این سالها، ورود تکنولوژی به تمامی زمینههای زندگی بشری اجتنابناپذیر شده است. یکی از این زمینهها، حوزه سلامت و بهداشت و درمان است که خود بر پایه پیشرفت علم بنا شده است. نمود تکنولوژی در حوزه بهداشت و درمان تنها به اختراع ابزار و تجهیزات پزشکی خلاصه نمیشود بلکه امروزه شاهد تاثیرات مثبت و مفید فناوری اطلاعات در این حوزه هستیم.
نسخه نویسی الکترونیکی یکی از فواید بهکارگیری تخصصهای فناوری اطلاعات در حوزه پزشکی و درمان است. اجرای طرح نسخه الکترونیکی که از سال ۹۵ در کشور آغاز شده است، طی سالهای گذشته رواج بیشتری یافته و اکنون به مصوبهای لازمالاجرا تبدیل شده است. در ادامه درخصوص نسخه الکترونیکی، چگونگی نسخهنویسی الکترونیکی و جزئیات این طرح صحبت خواهیم کرد.
نسخه الکترونیکی چیست؟
نسخه نویسی الکترونیکی طرحی است که توسط سازمان تامین اجتماعی و در راستای حذف دفترچههای بیمه درمانی کلید خورد. این طرح که در حال حاضر برای بیمهشدگان طرح سلامت نیز اجرا میشود، بخشی از پروژه سیستم اطلاعات سلامت یکپارچه است. در این سیستم برای هر فرد در جامعه یک پرونده سلامت شخصی درنظر گرفته میشود که شامل تمامی اطلاعات مراقبت بهداشتی درمانی او در طول حیاتش خواهد بود.
این اطلاعات شرایط جسمانی و روحی افراد را دربر میگیرد و درمانهایی که در زمانهای مختلف برای هریک اجرا شده است. طرح سیستم اطلاعات سلامت یکپارچه و به دنبال آن پرونده سلامت شخصی و نسخه نویسی الکترونیکی همه در جهت اجرای طرح دولت الکترونیک پیادهسازی میشوند.
چرا طرح نسخهنویسی الکترونیکی اجرا شد؟
اما اجرای کامل طرح نسخهنویسی الکترونیکی از اسفند ۱۳۹۹ اجباری شده است و تمامی پزشکان طرف قرارداد با بیمه تامین اجتماعی و سلامت ملزم به استفاده از این سیستم و ثبت نسخه آنلاین هستند. الزامات قانونی اجرای این طرح ذیل ماده ۷۴ برنامه ششم توسعه آمده است و به همین دلیل زیرساختهای لازم برای اجرای کامل آن در طول سالها ۹۷ تا ۹۹ تامین شد.
به وسیله این طرح که اکنون در تمامی مراکز درمانی که تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی و بیمه سلامت قرارداد دارند اجرا میشود، احراز هویت بیمار تنها با کد ملی او صورت میگیرد. البته به برخی دلایل این نسخه نویسی گاهی به صورت دستی هم انجام میشود اما بنابر گزارش مسئولین از فروردین ۱۴۰۰ دفترچه بیمه سلامت و تامین اجتماعی برای بیمهشدگان صادر نمیشود و این افراد میتوانند از خدمات نسخهنویسی آنلاین بهرهمند شوند.
البته براساس گزارش اداره کل روابط عمومی سازمان تامین اجتماعی، دفترچههای در دست مردم همچنان معتبر است و میتوانند از آنها استفاده کنند و پزشکانی که طرف قرارداد با بیمههای مربوطه نیستند میتوانند در سرنسخه خود تنها با ذکر شماره ملی بیمار اقدام به نسخهنویسی نمایند. بیمار برگه نسخه را به داروخانه تحویل داده و داروخانه با وارد کردن کد ملی او در سیستم بررسی میکند که تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار دارد یا خیر و سپس اقدام به نسخه پیچی براساس اطلاعات به دست آمده میکند.
البته پیوستن پزشکان و اجرای کامل طرح نیاز به دفترچه و سربرگ (نسخه کاغذی) را کاملا حذف میکند که تا پیش از پایان نیمه اول ۱۴۰۰ طرح به این مرحله خواهد رسید. این طرح در سال ۱۴۰۰ به طور کامل اجرا خواهد شد و پیوستن پزشکان به آن الزامی است. ضمن اینکه فرایند نسخه نویسی الکترونیکی هیچ تاثیری بر روند درمان بیماران و هزینههای آنها نخواهد داشت.
نحوه پیوستن پزشکان به طرح
پزشکان برای پیوستن به طرح نسخه نویسی الکترونیکی باید ابتدا در سامانه ثبت نام نسخه نویسی الکترونیکی ثبت نام نمایند و اعلام آمادگی برای مشارکت در طرح را داشته باشند. پس از آن باید از اپلیکیشنهای مخصوص یا سامانه نسخه نویسی برای اینکار استفاده کنند. با وارد کردن کد ملی بیمار در این سامانهها یا اپلیکیشنها، پرونده سلامت بیمار و البته سوابق بیمهای او نمایش داده خواهد شد. پزشک به کمک این اطلاعات میتواند نسخه دقیقتری ثبت نماید.
با ثبت نسخه الکترونیکی در سامانه توسط پزشک، حقالزحمه او که باید از سوی بیمه پرداخت شود، در پایان همان روز به حساب وی واریز خواهد شد. این شرایط برای پزشکان بسیار مطلوب خواهد بود چرا که مثل دریافت وجه از خود بیمار است و تاخیرهای پرداختی بیمه را پوشش میدهد.
به این ترتیب پزشکان بیشتری تمایل به عقد قرارداد با بیمههای مختلف خواهند داشت. امکان عقد قرارداد نیز برای پزشکانی که متمایل به این کار هستند به صورت اینترنتی و غیرحضوری فراهم شده و نیاز به مراجعه حضوری به مراکز مربوط نیست. همچنین تمدید قرارداد نیز از طریق همین سامانه صورت میگیرد و بینیاز به مراجعه حضوری شده است.
چگونگی نسخه نویسی الکترونیکی
پزشکان پس از ثبت نام در سامانه نسخه نویسی الکترونیکی، برای اجرای این طرح نیاز به استفاده از یک سامانه یا اپلیکیشن نسخهنویسی دارند که به سامانه و سیستم متصل است. پلتفرم پذیرش ۲۴ به عنوان یک سامانه هوشمند و یکپارچه سلامت است، این امکان را به بهترین و کاملترین شکل برای پزشکان عضو این طرح فراهم کرده است. پزشکان با استفاده از این نرمافزار نسخه نویسی الکترونیکی قادر به نسخهنویسی در هر دو بیمه تامین اجتماعی و سلامت خواهند بود.
البته پزشکان از خدمات آموزش نسخه نویسی الکترونیکی موجود در نرمافزار نیز میتوانند بهرهمند شوند. درکنار این کاربردهای مفید، به کمک پذیرش ۲۴ میتوان نوبت دهی مطب خود را مدیریت کرده، به روند این کار نظم بیشتری دهند و در وقت خود و بیمارانشان صرفهجویی نمایند.
اپلیکیشن سلامتی پذیرش ۲۴ امکان دسترسی به نسخه سلامت بیماران را نیز برای پزشک فراهم میکند که برای پیشبرد بهتر درمان بسیار موثر است و کار پزشک را تسهیل میکند. این پرونده بهخصوص درمورد بیمارانی که تحت نظر پزشک عمل جراحی داشتهاند کارآمد است. چرا که حاوی اطلاعات درمانهای انجام شده در بیمارستان نیز است.
پزشکان همچنین میتوانند به کمک این پلتفرم به بیماران خود خدمات مشاوره آنلاین داده و راهنماییهای لازم را از راه دور به آنها ارائه نمایند. این خدمات که در حال حاضر و به دلیل شیوع کرونا و شرایط قرنطینه بسیار مفید واقع شده، در بین بیماران نیز محبوبیت بالایی دارد.
پذیرش ۲۴ علاوه بر تمامی این خدمات، مدیریت مالی مطب را نیز برای پزشکان سادهتر کرده و با ارائه گزارشهای مالی روزانه در ماژول CIS رسیدگی به حسابهای مطب یا درمانگاه را تسهیل نموده است. این امکان با ایجاد صندوق برای پذیرش مطب قابل دسترسی است. به این ترتیب نیاز به استفاده از نرمافزارهای حسابداری درکنار سامانه نوبتدهی برطرف خواهد شد و تنها با استفاده از پذیرش ۲۴ به هر دو هدف خواهند رسید.
منبع: ilna
همچنین بخوانید:
نسخه الکترونیک و هر آنچه که باید درباره آن بدانید!
فناوری های دیجیتال و ربات های برون پوش برای حفظ سلامت پرستاران
آشنایی با درمان با واقعیت مجازی