تلهفارمسی یا مشاوره دارویی از راه دور (telepharmacy) به ارائه خدمات دارویی از راه دور گفته میشود. این خدمات شامل نظارت بر بر دارو درمانی، مشاورهی بیمار، تجویز و تمدید مصرف داروی بیماران، نحوه تهیه و تحویل دارو در محل توسط داروخانه است.
تناقض بین ناگزیر بودن استفاده از تکنولوژی در زندگی مدرن امروز و وجود محدودیتها برای پلتفرمها در زمینهی تامین دارو به وجود تجربههای مشابه در دنیا امری اجتناب ناپذیر است.در حال حاضر در بسیاری از کشورها چنین سیستمهایی برای ارائهی خدمات پزشکی، کالاهای سلامت و دارو وجود دارد و بسیاری از پزشکان در کشور هم به ارائهی خدمات غیر حضوری اقدام میکنند. در بحث تلهمدیسن و تلهفارمسی در سازمان غذا و دارو ضوابطی نوشته شده است. اگر زیرساختهای لازم ایجاد شود، این فعالیتها مانعی ندارند و پزشکان و داروخانهها هم میتوانند خدمات آنلاین ارائه دهند
تلهفارمسی از گذشته تا حال
در ابتدای این پادکست آنجلی به گذشته تلهفارمسی تا به امروز اشاره میکند. آنجلی دولِی، وکیل و مشاور حقوقی سرمایهگذاران استارتاپهای سلامت است. وی ۱۸ سال در زمینه مسائل حقوقی حفظ حریم شخصی و قوانین حوزه بهداشت و سلامت فعالیت کرده و به شرکتهای تجاری فعال در زمینه بهداشت و درمان مشاوره حقوقی میدهد.
او میگوید از ابتدای سال ۲۰۰۰ میلادی در استرالیا، آمریکا و قاره اروپا تلهفارمسی شروع به رشد کردهاست. اولین ایالتی که در ایالات متحده آمریکا شروع به استفاده از تلهفارمسی و ارائهی خدمات کرده، داکوتای شمالی است. مهمترین علت شروع تلهفارمسی در این ایالت جمعیت زیاد مردم روستایی در این منطقه است.
با شروع پاندمی کووید-۱۹ در جهان به خصوص در کشور آمریکا رشد تلههلث(telehealth) بسیار زیاد بوده که تلهفارمسی نیز از این قاعده مستثنی نیست. او اشاره میکند در حال حاضر در ایالات متحده آمریکا افراد میتوانند نسخهی خود را در خانه دریافت کرده و با استفاده از تلهفارمسی و مشاوره با داروساز داروهای خود را در خانه دریافت کنند.
چالشها و فواید تلهفارمسی
یکی از فواید اصلی که آنجلی به آن اشاره میکند، دسترسی روستاها و مناطق دور از شهرهای بزرگ به مشاورههای دارویی و درمانی و تلهفارمسی است. تلهفارمسی این امکان را فراهم کردهاست که مردم راحت درمان دارویی خود را اجرا کنند و به داروهای مختلف دسترسی داشتهباشند.انجلی چالش اصلی تلهمدیسین را نظارت بر فرآیند دریافت نسخه و رساندن دارو در زمان مناسب به بیماران میداند.
بلاک چین و تله فارمسی
از دیدگاه خانم آنجلی دولِی، بلاکچین میتواند یک جزء جداییناپذیر تلهفارمسی باشد. او میگوید در حال حاضر بلاکچین در صنعت کانابیس نقش مهمی را ایفا میکند. طراحی سیستمهای بلاکچین میتواند برای نظارت بر نسخههای دریافتشده توسط بیمار از پزشکان، نحوهی تهیه دارو، فرایند تهیهی دارو از داروخانه و فعالیت داروخانهها مورد استفاده قرار گیرد.
در ادامه استیو مجسکی، یک از میزبانان پادکست در خصوص توصیههای حقوقی برای کسانی که میخواهند یک استارتاپ سلامت دیجیتال راهاندازی کنند سوال میکند.
آنجلی در پاسخ به این سوال میگوید: برای شروع استارتاپ و جذب سرمایه جدا از اینکه به این فکر کنید که واقعا چه مشکلی را میخواهید حل کنید، از دید یک سیستم نظارت بهداشتی به کار خود نگاه کنید. شما نمیخواهید و نباید (با استارتاپ خود) سیستم بهداشتی را مختل کنید. همچنین، اطمینان حاصل کنید که یک ساختار حقوقی مناسب دارید.
او میگوید اپلیکیشنهای تلهفارسی باید بتوانند هم پزشک و هم داروساز را در یک جا داشته و گرد هم آورند. از طریق این ابزارها باید افراد بتوانند از داروساز مشاوره و خدماتی در زمینه نحوهی مصرف، عوارض جانبی و پیگیری مصرف دارو در زمان مناسب را دریافت کنند. و این اپلیکیشنها باید برای رساندن داروها به دست بیماران به داروخانهی محلی دسترسی داشته باشند.
گیمیفیکیشن در تلهفارمسی
آنجلی میگوید گیمیفیکیشن در تله فارمسی بخصوص برای کودکان و نوجوانان اهمیت دارد. آنها عاشق کار با موبایل هستند و با استفاده از گیمیفیکیشن میتوان زمانی را که آنها در بازی برنده میشوند به عنوان جایزه دارو خود را مصرف کرده و زمان مصرف به موقع را کنترل و اطمینان حاصل کرد که آنها دارو را دریافت کردهاند. او میگوید با توجه به این که بسیاری از اپلیکیشنها دارای امکانات ارسال پیام و برقراری تماس تصویری با پزشک هستند، این اپلیکیشنهای مخصوص کودکان و نوجوانان نیز باید به این نیاز توجه داشته و از این امکانات استفاده کنند.
سنسورهای زیستی
در ادامه این پادکست در مورد سنسورهای زیستی پوشیدنی و اندازهگیری فاکتورهایی مانند سطح قند و انسولین برای افراد دارای بیماری دیابت بحث میشود.
به گفته آنجلی، بعضی از داروسازانی که در زمینه تولید انسولین فعال هستند و از این قبیل محصولات را برای بیماران توسعه دادهاند. به طور مثال سنسورهایی که برای بیماران دیابتی بخصوص نوجوانان و افراد مسن طراحی شدهاست، به غیر از اینکه به خود بیماران در کنترل بیماری کمک میکند، به نزدیکان بیمار کمک میکند تا از راه دور نظارت مناسبی روی اعضای خانواده خود داشتهباشند.
دادههای بیماران و حریم خصوصی
یکی دیگر از میزبانان پادکست، اندرو شوینگر از آنجلی در مورد حفظ حریم شخصی بیماران با توجه به گسترش خدمات پزشکی از راه دور سوال میکند. آنجلی در مورد امنیت استفاده از خدمات تلهفارمسی و تلههلث میگوید: به عنوان یک وکیل فکر میکنم درست است که ما داریم کمکم نسلی میشویم که میگوییم برای ارائه خدمات سلامت، حریم شخصی محدودتر میتواند منطقی باشد، اما من میگویم بیمار باید مالک اطلاعات پزشکی خود باشد.
منبع: medlean
همچنین بخوانید:
دامپزشکی از راه دور در دوران همهگیری کووید-۱۹
چشماندازها و نیاز به نوآوریهای سلامت دیجیتال در دوران پاندمی
بهبود فرایند مراقبت از بیمار با استفاده از پرونده الکترونیک سلامت