اینترنت اشیاء خدمات بهداشتی و درمانی را بهبود می بخشد.

دستگاه های اینترنت اشیاء که قابلیت گزارش بلادرنگ و بدون دخالت انسان را دارند ، توانسته اند  سطح جدیدی از کارایی ، راحتی و اتوماسیون را در پزشکی و سلامت از راه دور فراهم کنند. بهداشت و درمان یکی از بخش هایی است که در خط مقدم کسب و کار IoT قرار دارد . رشد اینترنت اشیا در عرصه‌های مختلف، نتایج خیره‌کننده‌ای را در دستاوردها و پیشرفت‌های بشر در قرن ۲۱ به ارمغان آورده است. با اینکه مفهوم IoT اغلب در کنار ساخت‌وساز، انبارداری و کارخانه‌های هوشمند آینده به چشم می‌خورد اما کاربردهای اینترنت اشیا در مراقبت سلامت یکی دیگر از حوزه‌های کمترشناخته شده در میان علاقه مندان به گفتمان اشیای به هم متصل است.

بررسی جنبه های مختلف تاثیر اپلیکیشن های ارتباطی بلادرنگ بر مدیران ، پزشکان و بیماران :

 

تحرک پذیری اینترنت اشیاء

از ویژگی های اصلی مراقبت های بهداشتی اینترنت اشیا ، تحرک پذیری آن است . مجاورت جغرافیایی از طریق ردیابی و تجزیه و تحلیل  پزشکان ، پرستاران ، درمانگاه ها و اتاق عمل ها ، اطلاعات را به صورت بلادرنگ در اختیار تیم های پزشکی قرار داده و موجب برقراری همکاری قوی تری بین تیم های مراقبتی می شود .

 

متخصصان فنی اینترنت اشیاء

اطلاعات مورد استفاده در صنعت مراقبت بهداشتی اینترنت اشیاء بسیار زیاد و مبتنی بر ابر است و بهره برداری درست از این داده ها برای مهندسان دستگاه های پزشکی بسیار مفید است . دستگاه های متصل به اینترنت در صورت بروز نقص میتوانند به صورت بلادرنگ به مهندسان هشدار دهند و از بروز اختلال های طولانی مدت جلوگیری کنند . مهندسان با آگاهی پیدا کردن از وجود مشکل ، در ابتدا به رفع آن پرداخته و سپس شروع به برنامه ریزی مجدد برای خدمات رسانی دوباره به بیماران میکنند .

 

همگام سازی و انتقال اطلاعات توسط اینترنت اشیاء

اینترنت اشیاء از طریق ایجاد ارتباط موثر و قابل اعتماد تر میان تیم های پزشکی ، موجب ارتقای سطح کیفیت مراقبت از بیماران می شود . اپلیکیشن های تلفن همراه با استفاده از شبکه های ارتباطی امن ، اطلاعات بیماران را در کسری از ثانیه بروز رسانی کرده و در دسترس پرستاران و پزشکان قرار میدهند . میزان دقت و زمان تولید این اطلاعات در شرایط بحرانی از اهمیت حیاتی برخوردار است . بطور مثال ، در صورت وجود کوچکترین بی دقتی در جمع آوری اطلاعات مربوط به زمان و میزان مصرف یک دارو برای یک بیمار ، ممکن است صدمات جبران ناپذیری ایجاد شود .

 

نوآوری در زنجیره تامین پزشکی با اینترنت اشیاء

توسعه دهندگان سیستم های اینترنت اشیاء به منظور افزایش سرعت انتقال و بررسی داده های بزرگ در حال ایجاد نوآوری در زنجیره تامین مراقبت های بهداشتی هستند . شرکت های شخص ثالث این اطلاعات مراقبتی را دریافت ، ذخیره و پردازش کرده و در اختیار تیم های پزشکی قرار میدهند .

 

مدیریت موثر

بهره وری ، کم هزینه بودن و کیفیت از مهم ترین اولویت های مدیریت پزشکی بشمار میرود . با استفاده از جمع آوری اطلاعات به دست آمده از اپلیکیشن های تلفن همراه و مبتنی بر ابر ، بیمارستان میتواند برنامه ریزی موثرتری برای بیماران انجام دهد و این برنامه ریزی موثر موجب گردش مالی سریع تر و رضایتمندی بیشتر می شود.

با وجود فراگیر شدن اینترنت اشیاء ، هنوز هم بسیاری از بیمارستان ها و مراکز پزشکی به دلیل سنگین بودن هزینه ها از بکارگیری این فناوری سر باز می زنند، اما با توجه به پیشرفت های اینترنت اشیاء و مزیت های فراوان آن تا چند سال آینده این فناوری در تمام بیمارستان ها و مراکز بهداشتی و درمانی پیاده سازی خواهد شد .

 

کاهش زمان انتظار در اتاق اورژانس

چه کسی از گذراندن زمان طولانی در بخش اورژانس رضایت دارد؟ به لطف برخی پیشرفت‌های انجام شده در حوزه اینترنت اشیا، دست کم یک بیمارستان -مرکز پزشکی مونت سینای در نیویورک سیتی- توانسته است زمان‌های انتظار را برای ۵۰ درصد از بیماران اورژانسی که نیاز به مراقبت هرچه سریع‌تر دارند کاهش دهد.

 

نرم‌افزار AutoBed

مصداق کاربرد اینترنت اشیا در مراقبت سلامت را می‌توان در نرم‌افزار جدید و مبتنی بر IoT به نام AutoBed شاهد بود. این نرم‌افزار در همکاری با GE Healthcare طراحی شده است و می‌تواند بر اساس ۱۵ سنجه متفاوت در میان ۱۲۰۰ واحد و فاکتور ردگیری کند. تمامی این تهمیدات برای سنجش نیازهای بیماران به صورت انفرادی در نظر گرفته شده است. این یک سیستم بسیار مؤثر است که برخی از کاربردهای اینترنت اشیا در مراقبت سلامت را از نظر نوآورانه بودن برجسته می‌ سازد.

 

بهداشت و رصد از راه دور

در برخی موارد، بیماران حتی مجبور به ویزیت شدن در قسمت اورژانس یا بیمارستان نیستند. یکی از آشکارترین و محبوب‌ترین کاربردهای مراقبت سلامتی و اینترنت اشیا در زمینه رصد از راه دور است. همان چیزی که telehealth نامیده می‌شود.

این قابلیت نه تنها هزینه‌ها را به حداقل می‌رساند و نیاز برای چندین ویزیت را از سر راه بر می‌دارد بلکه با برداشتن زحمت سفر از دوش بیمار به بهبود کیفیت زندگی او کمک می‌کند. در صورتی که یک بیمار در تحرک دچار محدودیت باشد یا برای رفت‌وآمد به حمل‌ونقل عمومی وابسته باشد، همین اتفاق ساده نیز می‌تواند تفاوت چشمگیری برای او ایجاد کند.

 

تضمین دسترسی و موجود بودن تجهیزات مهم پزشکی

بیمارستان‌های مدرن نیازمند نرم‌افزار و سخت‌افزارهای نسل جدید هستند. این تجهیزات مانند تمامی دستگاه‌های الکترونیک مستعد ریسک‌های متعددی هستند- ازقطعی برق گرفته تا خطای سیستمی- که مرگ و زندگی بیماران را در دست دارد.

 

نرم افزار e-Alert

شرکت فیلیپس یک راه‌حل جدید و مبتنی بر اینترنت اشیا برای این موضوع طرح کرده است. e-Alert به عنوان سیستم جدید این شرکت به جای آنکه منتظر خراب شدن یک دستگاه بماند با رصد مجازی سخت‌افزارهای پزشکی و هشدار دادن به کادر بیمارستان در مورد وجود یک مشکل احتمالی رویکرد مبتکرانه‌ای اتخاذ کرده است. فیلیپس به تازگی در مشارکت با OpenMarket از این محصول رونمایی کرد.

 

ردگیری کارمندان، بیماران و صورت وضعیت‌ها

امنیت مهم‌ترین نگرانی هر بیمارستان یا مرکز پزشکی است. اگر هم نباشد لازم است که امنیت به اصلی‌ترین نقطه قابل توجه برای کادر پزشکی بیمارستان‌ها تبدیل شود. تأمین حداکثر امنیت در سراسر ساختمان، آنهم بدون توانایی ردگیری دارایی‌ها یعنی پرسنل، بیمار و تجهیزات، بسیار دشوار است.

شاید این وظیفه برای مؤسسات و نهادهای کوچکتر چندان پیچیده نباشد اما در مورد ساختمان‌ها و مراکز پزشکی بزرگتر که ساختارهای چندگانه و محوطه‌های متعدد و هزاران بیمار و پرسنل دارند چه باید گفت؟

این روزها چرخش به سمت فناوری‌های اینترنت اشیا و سیستم‌های موقعیت یاب در زمان واقعی به منظور تسهیل ردگیری بیش از پیش شده است. این کار نه تنها روشی نه چندان گران برای رصد فعالیت‌های روزانه در یک محیط بیمارستانی است بلکه کم خطا، مؤثر و پیشگام است.

 

همچنین بخوانید:

کاربرد بیگ دیتا در پزشکی

کاربرد سیستم‌های هوش مصنوعی در تصمیم‌گیری‌های پزشکی: مزایا و چالش‌ها

بیمارستان هوشمند هواوی ، راهکارهای پزشکی از راه دور و بیمارستان وایرلس

بالا