در ابتدا، انجام اعمال پزشکی منوط به حضور بیمار و پزشک در یک مکان و زمان خاص بود، ولی با اختراع دستگاه چاپ توسط گوتنبرگ در سال 1451 میلادی، اولین انقلاب و تحول بزرگ در گسترش علم ایجاد شد و امکان توزیع و انتشار اطلاعات پزشکی را در مقیاس وسیع فراهم ساخت. با این حال هنوز هم بیمارستانهای بزرگ در مناطق پر تراکم شهری قرار دارند. این وضعیت به طور آشکار در دسترسی مردم به مراقبتهای پزشکی تفاوتهایی ایجاد میکند. با وقوع تحولات بزرگ در فناوری این تفاوتها کم رنگ شد، چرا که اختراعات جدید بشر، با غلبه بر موانع و مرزهای جغرافیایی موجب تماس نزدیکتر پزشکان و بیماران گردید. همچنین بهبود سامانههای ارتباطی، مثل تلگراف که در سال 1844 میلادی و تلفن که در سال 1876 میلادی اختراع شدند، به طور قابل ملاحظهای سبب افزایش دسترسی و بهبود ارتباط بین پزشکان و بیماران و همچنین ارتباط با سایر پزشکان گردید. لذا میتوان گفت پیشینه استفاده از فناوری ارتباطات در فرایند درمان، به اواسط قرن 18 باز میگردد. واژه پزشکی از راه دور، نخستین بار در سال1920 به کار گرفته شد، هرچند که کاربری آن از سالها پیش آغاز شده بود.
در سال 1948 برای نخستین بار تصاویر رادیولوژی بین دو بیمارستان فیلادلفیا و پنسیلوانیا در آمریکا و از طریق خطوط تلفن انتقال داده شدند. با پیشرفت و گسترش فناوری، پزشکی از راه دور نیز به دنبال آن پیشرفت کرد.
در اواخر دهه 1950 با ظهور تلویزیون و پیشرفتهای به دست آمده در زمینه تلویزیونهای مداربسته و ارتباطات از راه دور، متخصصین پزشکی استفاده از این فناوریها را در موقعیتها و محیطهای بالینی متفاوت آغاز کردند.
در سال 1959، ویتسون نخستین برنامهی پزشکی از راه دور عملی را راه اندازی کرد. هدف از این برنامه، مراقبت از بیماران روانی و آموزش پزشکی بود. همچنین این سیستم برای تعلیم دانشجویان پزشکی نیز استفاده میشد. با استفاده از ابزارهای ویدئویی، اتاقهای درمانگاه و کلاسهای درس به هم متصل شده بودند و ارتباط نزدیکی بین محیط آموزش و شرایط عملی درمان فراهم شده بود.
در اواخر سال 1964 یک سامانه تلویزیونی مداربسته دوطرفه میان انستیتو روانپزشکی نبراسکا و بیمارستان روانی نورفولک در فاصله 180 کیلومتری این موسسه ایجاد شد. این سامانه امکان مشاوره بین پزشکان عمومی و پزشکان متخصص را از راه دور فراهم کرده و امکانات لازم برای آموزش کارکنان از راه دور را نیز در اختیار میگذاشت.
در سال 1967 سامانه پزشکی از راه دور دیگری در بیمارستان عمومی ماساچوست ایجاد شد که ارتباط ویدئویی را بین بیمارستان و فرودگاه لوگان در شهر بوستون برقرار میکرد و اجازه میداد تا امکان دسترسی سریع به پزشک برای مسافران فراهم گردد. نتایج نشان داد که حدود 1000 بیمار از این سیستم استفاده کردند. در سال1970 کتابخانه ملی پزشکی آمریکا ، پروژه ماهواره زیست پزشکی آلاسکا را ارائه داد که 26 روستای دورافتاده آلاسکا را به بیمارستانهایی در شهرهایی دورتر از طریق ارسال امواج مایکرویو متصل میکرد. در همین سال یکی از بزرگترین پروژههای پزشکی از راه دور در ایالات متحده آمریکا و با مشارکت اداره سلامت، آموزش و رفاه ، ناسا و شرکت لاکهید به منظور فراهم کردن مراقبت بهداشتی برای منطقهای دورافتاده در جنوب آریزونا انجام شد. این پروژه استارپچ نام داشت و هدف آن فراهم کردن خدمات مراقبتی و بهداشتی با استفاده از ارتباطات ماهوارهای، برای فضانوردان و افرادی بود که در محیطهای دورافتاده و محروم زندگی میکردند. همچنین میتوان گفت نخستین سازمانی که در ایالات متحده آمریکا به طور جدی با مسأله پزشکی از راه دور مواجه شد، سازمان ملی فضانوردی ایالات متحده، ناسا بود. اولین فعالیتهای پزشکی از راه دور به وسیله ناسا در خصوص فضانوردان و در شرایط بیوزنی انجام شد. به منظور کنترل وضعیت سلامت فضانوردان در موقعیتهای مختلف لازم بود تا اعمال فیزیولوژیک بدن آنها مثل فشارخون، میزان تنفس، نمودار سنجش عملکرد قلب و دمای بدن به طور ثابت اندازهگیری شده و مورد آزمایش قرار گیرد. برای نمونه فضانوردان ایستگاه فضایی میر به کمک سامانههای پزشکی از راه دور با زمین ارتباط برقرار میکردند و متخصصان مراکز درمانی به کنترل و بررسی وضعیت سلامت آنها میپرداختند.
در سال 1972، برای اولین بار انتقال رادیویی نمودار سنجش ضربان قلب از فاصله 7500 کیلومتری صورت گرفت. در استرالیا و در سال 1978 نیز برای تامین پوشش مراقبتی نواحی دورافتادهی کوئینزلند یک شبکة ماهوارهای راهاندازی شد. پیش از ایجاد این شبکه، مشاوران پزشکی از طریق تلفن، رادیو و یا به صورت حضوری به ارائه خدمات مراقبتی به بیماران میپرداختند. هدف اصلی این پروژه ارتقاء میزان دسترسی افراد به مراقبتهای پزشکی در مناطق دورافتاده بود. در اواخر سال1980 پیشرفتهای سریعی در فناوری رایانه رخ داد. این پیشرفتها باعث کاهش هزینه فناوری و در نتیجه افزایش تعداد پروژههای پزشکی از راه دور در آن زمان شد. در سال 1990 ارتش ایالات متحده آمریکا در عملیات طوفان صحرا با انتقال تصاویر رادیولوژی به طور عملی رادیولوژی از راه دور را به کار گرفت و همچنین اولین بیمارستان ارائه دهنده خدمات پزشکی از راه دور نیز در سال 1993 در بوسنی بوسیله ارتش بریتانیا پایهگذاری شد. پروژههای پزشکی از راه دور تا اوایل دهه 1990 ادامه پیدا کرد تا اینکه در مواجه با دو مشکل اساسی که از ابتدا به عنوان مانعی جدی بر سر راه برنامههای پزشکی از راه دور بودند، تقریباً متوقف شد. این دو مانع عبارت بودند از کیفیت پائین تصاویر و هزینه بالا(سختافزارها و ارتباطات با پهنای باند بالا). ایجاد و راهاندازی یک ایستگاه پزشکی از راه دور به طور معمول هزینهای برابر با 50,000 دلار آمریکا و برقراری ارتباطات نیز ماهانه بین 1000 تا 10,000 دلار هزینه در پی داشت. در اواخر دهه 1990 با پیشرفت در فناوری ساخت رایانهها، هزینههای سختافزاری لازم برای راهاندازی سامانههای پزشکی از راه دور کاهش و با استفاده از رایانههایی با قدرت بالا و قیمت پائین، کیفیت تصاویر بهبود یافت. از سوی دیگر با پیدایش و گسترش اینترنت، هزینه ارتباطات نیز کاهش پیدا کرد. در سال 2000 میلادی هزینه سامانههای پزشکی از راه دور در مقایسه با دهه 1990 به کمتر از یک دهم کاهش یافت.در نهایت، پیشرفت در فناوری این امکان را به وجود آورد تا تصاویر ویدئویی با کیفیتی قابل قبول و با استفاده از خطوط استاندارد تلفن قابل تبادل باشند. با پیدایش اینترنت و پررنگ شدن مفهوم شبکه جهانی وب و همچنین به دلیل کاهش هزینه ارتباطات با پهنای باند وسیع و در دسترس قرارگرفتن آن، بسیاری از ابزارهای پزشکی از راه دور که وابسته به ارتباطات نقطه به نقطه، اختصاصی و گران قیمت بودند، به ابزارهای اینترنتی ارزان قیمت و در دسترس همگان تبدیل شدند.