کاربردهای واقعیت افزوده AR و واقعیت مجازی VR در پزشکی از راه دور

واقعیت مجازی با توانایی خود جهت ایجاد یک محیط شبیه سازی شده برای کاربر، در زمینه‌ی پزشکی از راه دور گزینه‌ی مناسبی است. بیماران و پزشکان به طور یکسان از هر چیزی که شانس موفقیت را برای یک روند درمانی افزایش دهد استقبال می‌کنند. در این حرفه کمبود متخصص و منابع وجود ندارد سلامتی تنها چیزیست که همه آن را جدی می‌گیرند و هیچ وقت کسی استدلال نکرده است که مضایقه کردن از مراقبت‌های پزشکی ایده‌ی خوبیست. همانطور که VR به خوبی AR و MR به پیدا کردن جایگاه خود در مسیر اصلی آگاهی عمومی ادامه می‌دهد، اپلیکیشن‌های درمانی بیشتری در حال توسعه است. پول زیادی برای کمک به بیماران وجود دارد و این دلیل خوبی برای توسعه‌دهندگان و نوآوران برای ارتقا تکنولوژی این صنعت می‌باشد.

علاوه بر کنفرانس ها و ویزیت های ویدیویی، واقعیت مجازی قابلیت انتقال کاربران به مکان‌های دیگر را دارد. اگرچه سال‌ها برقراری ارتباط در فاصله‌های گسترده ی جغرافیایی از طریق کنفرانس‌های ویدیویی و سایر تکنولوژی‌های مشابه، مقدور بوده است، با این حال VR راهی که مردم در نقاط دوردست بتوانند واقعا با یکدیگر تعامل داشته باشند را ارائه کرده است.

در زمینه‌ی پزشکی "تعامل" اغلب به معنای "درمان" یا حتی "انجام عمل جراحی" است. جراحی یک مهارت بسیار تخصصی است و یکی از بزرگترین تراژدی‌های درمان، از دست دادن جان انسان‌ها به خاطر عدم دسترسی به یک جراح بهتر است.

با استفاده از واقعیت مجازی، بهترین متخصصان جراحی می‌توانند بیماران را در سراسر دنیا درمان کنند (جراحی از راه دور). در مرکز ابداع و ابتکار جراحی  (CSii)، دکتر مهران انوری، یکی از اولین جراحانیست که با استفاده از یک ربات کنترل از راه دور عملیات جراحی را انجام داده است. اگرچه دکتر انوری از یک صفحه نمایش کامپیوتری استفاده کرده است، اما واقعیت مجازی فرصت مؤثرتر بودن این نوع جراحی ها را فراهم می کند. با استفاده از صفحه نمایش  head-mounted، جراحان می توانند خود را به اتاق عمل‌هایی که هزاران مایل دورتر هستند منتقل کنند و با استفاده از مهارت‌های طبیعی و حواس خود، برای نجات انسان‌ها اقدام نمایند.

در سامانه تله ویزیت، بصورت آنلاین توسط  دکتر فاطمه نعمت اللهی  ویزیت شوید. جهت تله ویزیت روی لینک زیر کلیک کنید.

آموزش عمل جراحی

یکی از زمینه‌هایی که جراحان از واقعیت مجازی بهره می برند، آموزش است. دانشگاه‌های متعددی از جمله استنفورد، از تکنولوژی جدید برای یادگیری دانشجویان و همچنین برای بالا بردن سطح مهارت‌های متخصصین خود استفاده می‌کنند.

تحقیق انجام شده در آزمایشگاه Standard Salisbury بسیار جالب است. در این تحقیق، محققان از فیدبک لمسی و حتی "بیماران مصنوعی" برای کمک به آموزش متخصصان پزشکی استفاده می‌کنند. محیط شبیه‌سازی جراحی آن‌ها شامل یک مدل فیزیکی از بیمار می‌شود که از طریق سیم و مجموعه‌ای از سنسورها به یک شبیه ساز کامپیوتری متصل می‌شود. شرکت‌کنندگان در این آزمایش از دوربین‌های آندوسکوپی و سایر ابزارهای مدرن مراقبت‌های پزشکی برای تشخیص و درمان این مدل فیزیکی استفاده می‌کنند و می‌توانند نتایج مشابه با درمان یک بیمار واقعی را در مدل فیزیکی خود ببینند.

در سامانه تله ویزیت، بصورت آنلاین توسط  دکتر سیروس مومن زاده  ویزیت شوید. جهت تله ویزیت روی لینک زیر کلیک کنید.

آموزش پزشکی از طریق VR 

شرکت Medical Realities توانایی استفاده از VR برای آموزش مراقبت‌های بهداشتی و پزشکی را در ابعاد گسترده دارد. این شرکت در ابتدای سال گذشته اولین جراحی واقعیت مجازی را به صورت زنده از شبکه‌های سراسر جهان پخش کرد و حدود 50 هزار نفر این رویداد را از طریق دسکتاپ، گوشی و صفحه نمایش Gear VR تماشا کردند. دسترسی به روند یک جراحی واقعی برای همه‌ی افراد در سراسر دنیا بی‌سابقه بوده است. شرکت Medical Realities در نظر دارد که در سال‌های آینده این برنامه را برای افراد بیشتری اجرا کند.

پروژه بعدی این شرکت "طرح مجازی"، مجموعه‌ای از تجربیات مجازیست که بر خلاف اولین رویداد که در آن یک دوربین 360 درجه روی یک میز کنار پروسه‌ی جراحی نصب شده بود، دوربین واقعیت مجازی روی سر کسی که عمل جراحی را انجام می‌دهد، نصب می‌شود.

 

درمان درد فانتوم اندام

یکی از خلاق‌ترین و شگفت انگیزترین کاربردهای واقعیت مجازی در مراقبت‌های پزشکی درمان درد فانتوم یا PLP است. درد فانتوم اندام (Phantom Limb Pain) وجود اختلالات حسی مثل درد، خارش و سوزش، در بخشی از بدن که قطع شده یا وجود ندارد، می‌باشد. بیماران مبتلا به این سندروم درد بسیار شدید و غیر قابل کنترلی را تجربه می‌کنند.

مقاله‌ای که در مجله‌ی Frontiers in Neuroscience منتشر شده, تحقیقی را با کمک یک بیمار مبتلا به این سندروم انجام داده است. در این تحقیق پزشکان یک محیط مجازی ایجاد کردند که در آن بیمار از بازوهای از دست داده خود برای انجام کارهای ساده مثل برداشتن و جابه‌جایی اشیاء کوچک استفاده می‌کند. با کمک سنسورهای myolectric که به عصب بازوی قطع شده وصل می‌شود، بیمار می‌تواند بازوی مجازی را مثل یک بازوی واقعی کنترل کند. بدین ترتیب بیمار می‌تواند ذهن خود را برای آرام سازی عضلاتی که دیگر وجود ندارند، به کار گیرد.

این تحقیق را می‌توان با واقعیت افزوده که در آن بیمار با استفاده از یک هدست AR عضو از دست رفته‌اش را می‌پوشد، آزمایش کرد. هر دو روش درمان در کاهش علائم و عود PLP مؤثر بوده‌اند. پس از 10 هفته درمان، بیمار کاهش شدید درد را گزارش داد و پس از اتمام دوره‌ی درمان علائم آن کاملا ناپدید شد.

همانطور که واقعیت مجازی در دنیای تکنولوژی پیشرفت می‌کند، برنامه‌های کاربردی خیره کننده‌ای در زمینه‌ی مراقبت های پزشکی ظاهر می‌شوند و پزشکی یکی از صنایعی‌ست که سود زیادی از این پیشرفت به دست می‌آورد.

 

همچنین بخوانید:

مروری بر مدیکر

جراحی از راه دور چگونه است؟

چرا از تله ویزیت ( ویزیت آنلاین) استفاده کنیم؟

بالا