سلامت دیجیتال به بهبود چشمگیر خدمات مراقبتی و بهداشتی در عرصه جهانی کمک زیادی کرده است، اما تا سالهای اخیر سرمایهگذاری در حوزه سلامت دیجیتال جز اولویتهای سازمان بهداشت جهانی نبوده است. اما به واسطه همهگیری ویروس کووید ۱۹ امروزه پزشکان و مدیران بیشتری در این حوزه فعال هستند.
در حقیقت، ویروس کووید ۱۹ فرصتی جدید برای بازنگری در افکار و اعمال ما در حوزه مراقبتهای پزشکی و بهداشتی از راه دور را به وجود آورده است. طبق گفته نخست وزیر اسبق انگلیس وینستون چرچیل، “هرگز به فرصتهایی که در حین شرایط بحرانی به وجود میآیند، اجازه از بین رفتن ندهید. ” در ادامه به برخی از بهترین ترندهای سلامت الکترونیک که در سال ۲۰۲۱ بر حوزه سلامت دیجیتال جهانی مسلط میشوند، اشاره میکنیم:
- بهبود و گسترش وضعیت پزشکی از راه دور است.
از آنجایی که به واسطه همهگیری ویروس کووید ۱۹ حضور فیزیکی در اماکن مختلف کاهش پیدا کرده است، امروزه نیز پزشکی از راه دور به روشی برای ویزیت و معاینه بیماران تبدیل شده است. استفاده از این روش نشانگر فرصتهای جدیدی همچون ویزیت بیمار از راه دور یا ارائه خدمات مشاوره از راه دور بوده است. هرچند که امروزه برخی از پزشکان و بیماران تمایل شدیدی به استفاده از این روش برای چکاپ و بررسی سلامت خود پیدا کردهاند.
اما برخی از کارشناسان و مدیران موفق حوزه پزشکی معتقد هستند، این مسیر ابتدای مسیر پزشکی از راه دور است. آنها میگویند در آینده استفاده از این روش بسیار معمول خواهد شد و در آن پیشرفتهای فوقالعادهای مشاهده خواهیم کرد. کارشناسان گوشزد کردهاند علاوه بر ارائه خدمات مشاوره و ویزیت پزشکی از راه دور امروزه شاهد افزایش استفاده از دستگاههای پزشکی در خانه نظیر دستگاههای نظارت از راه دور روی بیماران سرطانی و غیره نیز خواهیم بود.
-استفاده از واقعیت مجازی( Virtual reality ) در حوزه بهداشت و درمان است.
براساس پیشبینیهای انجام گرفته در بازار جهانی سلامت دیجیتال تا سال ۲۰۲۶ فناوری VR رشدی حدود ۴.۲ میلیارد دلار خواهد داشت. متخصصان، علت این امر را استفاده از این روش به منظور از بین بردن استفاده از بعضی داروها یا جراحیها دانستهاند. در حال حاضر، از فناوری VR برای درمان دردهای مزمن، اضطراب و اختلال استرس پس از سانحه استفاده میشود.
- رشد پورتالهای بهداشتی دیجیتال در سطح جهانی و گسترش استفاده از دادههای بزرگ در این صنعت است.
در حال حاضر، کشورهای بزرگ بر بهبود و ایجاد پروندههای الکترونیکی بهداشتی جامع و قابل دسترس بیماران خود در سطح کشور کار میکنند. به عنوان مثال، همه شهروندان و ساکنان کشور سوئد از یک شماره شناسایی شخصی برخوردارند که به PIN سوئدی معروف است.
آنها از این PIN به منظور ارائه سابقه پزشکی و بهداشتی خود استفاده میکنند. بد نیست بدانید، در زمان همهگیری ویروس کووید ۱۹ کشور سوئد کلیه سابقه مراقبتهای ویژه پزشکی خود را در دفتر مخصوصی به صورت آنلاین گردآوری میکرده است.
Annemieke Ålenius، مدیر آژانس سلامت الکترونیک سوئد گفته است: “این روش برای ما امکان مدیریت بهتر شرایط بحرانی کووید ۱۹ را فراهم کرد. ما با استفاده از این PIN گزارشهای مورد نیاز را به مردم برای مدیریت بهتر بحران ارائه دادیم. به این طریق آنها توانستند از کلیه نسخههای الکترونیکی برای پیگیری موجودی داروها بهره ببرند.”
به طور کلی، این سیستم فواید فراوانی نظیر قابلیت دسترسی بهتر به سیستم یک پارچه ای از پروندههای بیمار من جمله میزان داروهای مصرفی آنها، مراقبتهای پزشکی و بررسی دقیق وضعیت او ارائه کرد.
- مشاهده قدرت هوش مصنوعی و سلامت دیجیتال در جامعه است.
هوش مصنوعی نقش گستردهای در حوزه تحول سلامت دیجیتال و مراقبتهای پزشکی و بهداشتی خواهد داشت. در حال حاضر، اکثر بیمارانی که با مشکلاتی نظیر زوال عقل دست و پنجه نرم میکنند، با استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی تحت درمان قرار گرفته و سعی در دستیابی به سلامت خود دارند. آینده هوش مصنوعی در حوزههای مختلفی نظیر ژنومیک، کشف دارو و تصویربرداری پزشکی تاثیرگذار است.
به عنوان مثال، در آینده میتوان از این فناوری برای درمان سلولهای سرطانی بهره برد. در واقع، هوش مصنوعی درحوزه پزشکی به دستیابی بهتر به برنامههای درمانی مناسب با سبک زندگی بیماران کمک به سزایی کرده است.
علاوه بر این، شرکتهای داروسازی و بیوتکنولوژی از الگوریتمهای machine learning به منظور کاهش چرخه تولید دارو بهره میبرند. در ماههای اخیر محققان و پژوهشگران آمریکایی با استفاده از هوش مصنوعی به شناسایی و تشخیص بیماران کووید ۱۹ صرفا براساس نوع سرفه آنها دست یافتهاند.
- حوزه سلامت دیجیتال ارائه راهحل برای کلیه کشورهای جهان است.
همهگیری ویروس کووید ۱۹ به کلیه کشورهای جهان این مسئله را یادآوری کرد که کشورهای جهان باید در کنار یکدیگر راهحل مناسبی برای مقابله و عبور از این چالش ارائه دهند. جولیا هاگن مدیر تنظیم مقررات و سیاستها در مرکز نوآوری بهداشت آلمان گفته است: “این موقعیت یادآور خوبی برای کشورهای اروپایی بود تا ما بتوانیم در کنار یکدیگر به ایجاد یک اکوسیستم اروپایی از سلامت دیجیتال بپردازیم.” به همین خاطر، کلیه کشورهای دنیا باید کشورهایی نظیر سوئد و آلمان را سرلوحهای برای خود در حوزه سلامت دیجیتال قرار دهند.
- استفاده از برنامهها و اپلیکیشنهای موبایل، لباسها و نظارت بر خود به عنوان راهحلی در حوزه سلامت دیجیتال است.
پاتریک ساندستروم، رئیس بهداشت دیجیتال در انجمن مقامات محلی سوئد اظهار داشته که نظارت بر خود در بین بیمارانی که به بیماریهای مزمن مبتلا هستند، حدود ۸۰ درصد افزایش پیدا کرده است.
امروزه استفاده از برنامههای خود مراقبتی و خود نظارتی به اشکال مختلفی نظیر لباس، بازی، برنامه گوشی هوشمند و غیره در بازار موجود است. طبق پیشبینیها این صنعت در سال ۲۰۲۳ به رشدی بیش از ۲۷ میلیون دلار خواهد رسید.
ابزارهایی نظیر سنسورهای ارزیابیکننده تپش قلب، برنامههای بررسی میزان سطح قندخون و اکسیمترهایی که به بررسی میزان اکسیژن موجود در خون افراد میپردازند، و یا لباسهای پوشیدنی که به بیماران قدرت جابهجایی میدهند، در گروه این قبیل ابزارهای خود مراقبتی بهداشتی قرار دارند. و در این حین، مدیران و رهبران رده بالای آلمانی قول دادهاند این ابزارهای درمانی جدید را تحت پوشش بیمه کشورشان قرار دهند.
این مسئله خود به تنهایی میتواند یک نکته تاثیرگذار و مثبت برای کشورهای دیگر دنیا باشد. شما به عنوان کشوری که خواهان پیشرفت در حوزه سلامت دیجیتال هستید، میتوانید از این مسائل الگوبرداری کنید.
- راهاندازی مراکز بهداشت دیجیتال و اکوسیستمهای مرتبط به حوزه سلامت دیجیتال است.
پاول بیتوس، مدیر عامل و بنیانگذار H2 Health Hub گفته است: “نوآوری و رشد در مکانهای حیاتی و قابل دسترس برای بازیگران اصلی نظیر سرمایهگذاران و شرکا سریعتر رخ میدهد.” او در ادامه میگوید: “در مکانهایی نظیر مراکز بهداشت دیجیتال امکان ایجاد روابط و ارتباطات نیز به منظور پیشرفت وجود دارد.”
او گفته است: “در برخی از كشورها هیچگونه پروسه مشخصی درباره نحوه خرید، پیادهسازی و ارزیابی فناوریهای بهداشت و سلامت دیجیتال در مقیاس وسیع وجود ندارد. به همین منظور، فقط متخصصان واقعی میتوانند به موفقیت در نحوه راهاندازی این سیستمهای دیجیتال با تأثیرگذاری خوب در جامعه دست یابند.”
برای مثال در این زمینه میتوان به دو کشور آلمان و سوئد که به دلیل راهاندازی مراکز بهداشت و سلامت دیجیتال توانستند نتایج بسیار خوبی را برای کشور خود به همراه آوردند، اشاره کرد. مراکزی نظیر مرکز بهداشت و سلامت دیجیتال نورنبرگ/ ارلانگن آلمان به بیش از ۵۰۰ شرکت فناوری پزشکی، ۶۵ بیمارستان، ۸۰ موسسه تحقیقاتی و دانشگاهی برای نوآوری و مدیریت بهتر در حوزه سلامت دیجیتال دست یافته است. این آمار نشانگر توجه کشورهای پیشرفته بسیاری به صنعت سلامت دیجیتال است.
منبع: the-business-school
همچنین بخوانید: