در دنیای متاورس که در آن آواتارها یکی از عناصر اصلی دنیای دیجیتال هستند، انسانهای دیجیتال در همه حوزهها مورد استفاده قرار میگیرند، از بازی گرفته تا سلامت و درمان.
با وجود اینکه انسانهای دیجیتالی، نابودگر قاتل و فاتح دنیا نیستند، اما به مرور زمان در حال ورود به دنیای متا هستند. کراس عقیده دارد که هرچقدر متاورس به نسخه نهایی خودش نزدیک میشود، انسانهای دیجیتال هم نیروهای کار مفیدتری در این پلفترم خواهند بود. تلاش برای ساخت این انسانها که قابلیت نشان دادن واکنش به اطرافشان را دارند، اقدامی موثر در راستای نهایی شدن متاورس است.
برای ساخت انسان دیجیتال به عنوان نیروی کار، باید امکان استفاده از هوش مصنوعی را تا بیشترین میزان ممکن فراهم کرد تا رفتارهای انسان واقعی را شبیه سازی کرد، اما باتوجه به هزینه بالا برای رسیدن به این هدف، هنوز فاصله زیادی بین قابل تشخیص نبودن انسان دیجیتال با انسان واقعی وجود دارد.
در حال حاضر این انسانهای دیجیتالی، ممکن است فقط سودآوری داشته باشند، مثلا میتوانند به عنوان موجوداتی آزمایشگاهی برای سرمایه گذاری در حوزههای مختلف استفاده شوند. آزمایش این نسخه از انسان، آینهای است که ما را در مقابل خودمان قرار میدهد و آنچه که ما میخواهیم از آینده نیروهای انسانی ببینیم را به ما نمایش میدهد.
در سامانه تله ویزیت، بصورت آنلاین توسط
دکتر فاطمه نعمت اللهی ویزیت شوید. جهت تله ویزیت روی لینک زیر کلیک کنید.
شیوههای تحول بهداشت و درمان توسط واقعیت مجازی
حال این سؤال مطرح میشود که واقعیت مجازی چگونه بهداشت و درمان را متحول میسازد؟ میتوانیم آن را از دو منظر مورد بررسی قرار دهیم:
* از نقطه نظر پزشک
* از نقطه نظر بیمار
در واقعیت هر دو هدف یکسانی دارند، یعنی هدف آن است که مردم احساس بهتر و توأم با سلامتی بیشتر داشته باشند. با این حال، استفاده از VR از این دو زاویه متفاوت خواهد بود. در حالی که پزشکان و کارکنان بخش بهداشت و درمان آن را برای اهداف آموزشی بکار میبرند، بیماران از آن به عنوان یک روش درمانی جهت معالجه امراض خود استفاده مینمایند.
كاربرد سیستم های هوشمند در پزشكی
برنامه ریزی عمل جراحی با استفاده از واقعیت مجازی
یکی از کاربردهای اصلی VR در بهداشت و درمان برنامه ریزی و سازمان دهی عمل جراحی است. جراحان از این ابزار جهت آماده سازی برای هرگونه مراحل جراحی و طی کردن مراحل آن بدون هیچ گونه فشاری کمک میگیرند. آنها به این وسیله قادر خواهند بود کل روند جراحی را تجسم کرده و بدین ترتیب موفقیت عمل جراحی بسیار افزایش مییابد.
در سامانه تله ویزیت، بصورت آنلاین توسط
دکتر سیروس مومن زاده ویزیت شوید. جهت تله ویزیت روی لینک زیر کلیک کنید.
استفاده از VR در امر یادگیری
دانشجویان پزشکی و بسیاری از پزشکان ساختار بدن را با استفاده از واقعیت مجازی میآموزند. شما میتوانید بدن انسان را به طور کامل تجزیه و تحلیل کنید و این کار را از اسکلت شروع کرده، سپس سیستم عصبی، ماهیچهها و موارد دیگر را مورد بررسی قرار دهید. این نوع یادگیری امکانات بی نظیری را در اختیار شما قرار میدهد و سطح کیفی پزشکان آینده را بهبود میبخشد.
واقعیت مجازی هم در امر آموزش پزشکی و هم در انجام جراحیهای پیچیده مفید است. هر دو این حوزهها به یک محیط بدون استرس نیاز دارند
کسب بینش و بصیرت در خصوص مسائل مرتبط با سلامت سالمندان
با استفاده از واقعیت مجازی، پزشک میتواند به راحتی خود را جای سالمندان گذاشته و زندگی را از دید آنها تجربه کند. این بینش ارزشمند میتواند اطلاعات مهمی را در زمینه بهداشت و درمان فراهم سازد. کل فرایند درمان را میتوان با روشی مؤثرتر برای بیمار تغییر داد و تنظیم کرد.
استفاده از VR برای بیمارانی که دچار سوختگی پوست شدهاند
استفاده از واقعیت مجازی جهت درمان بیمارانی که درد سوختگی را تجربه کردهاند نتایج شگفت انگیزی را نشان میدهد. روش درمانی معمول با دارو موفقیت آمیز بوده اما عوارض جانبی نیز در پی داشته است. به عنوان مثال، تعداد زیادی از بیماران به داروهایی که برای مقابله با درد به آنها تجویز میشود اعتیاد پیدا میکنند. علاوه بر آن، بدن اکثر آنها پس از استفاده مداوم از دارو، نسبت به آن مقاومت ایجاد کرده و تأثیر دارو به شدت کاهش مییابد. این امر به ویژه در معالجه کودکان بسیار اهمیت دارد.
با این حال، درمان بهوسیله واقعیت مجازی نتایج کاملاً متفاوتی را نشان داد. در یک تحقیق انجام شده، برنامهای تحت عنوان دنیای برفی «Snow World» ساخته شد و تنها هدف آن کاهش درد بود. این برنامه به منظور شبیه سازی احساس سرما ساخته شده بود. بیماران در یک فضای منجمد کننده قرار داده میشدند و میتوانستند با استفاده از ماوس با آن تعامل داشته باشند.
نتایج حاصل از این آزمایش موفقیت آمیز بودند و تمام بیماران اظهار داشتند که درد آنها از 30% به 50% کاهش یافته است.
درمان اندام خیالی
یکی دیگر از نمونههای خارقالعاده واقعیت مجازی در متحول ساختن بهداشت و درمان، کاربرد در درمان علائم اندام خیالی است. بیمارانی که دچار قطع عضو شدهاند، احساس سفتی و درد مداوم در آن عضو داشته حتی با این حال که آن اندام دیگر وجود ندارد. عضلات اغلب به حالت منقبض باقی مانده و به سختی از حالت گرفتگی خارج میشوند.
واقعیت مجازی مغز را تحریک ساخته به طوری که میتواند در درمان بسیاری از علائم مانند اندام خیالی و درد ناشی از سوختگی مفید باشد
درست شبیه به درمان با جعبه آینه که در آن بیمار دو دست خود را درون جعبه گذاشته و انعکاس آن را مشاهده میکند، محیط VR یک اندام مصنوعی در ذهن کاربر ایجاد میکند. این روش پس از آزمایشاتی که به مدت 30 دقیقه و در هر دو هفته انجام شد، بسیار موفق عمل کرد. قرار گرفتن در محیط VR درد ناشی از اثر اندام خیالی را کاهش میدهد.
استفاده از VR جهت ساخت پروتز
واقعیت مجازی در کنار درمان درد اندام خیالی، همچنین در ساخت دست، پا و سایر اعضای بدن مفید است. محیط آن در حین شبیه سازی عضو قطع شده، همچنین اندازه گیریهای دقیقی به عمل آورده که بعدها هنگام ساخت پروتز مصنوعی برای بیمار بسیار سودمند خواهند بود.
استفاده از VR در درمان کودکان
نمونه دیگر کاربرد واقعیت مجازی در سلامت، درمان کودکان است. کودکان به دلیل خردسال بودن نمیتوانند نیاز مراجعه به پزشک را درک کنند و در نتیجه ممکن است دچار وحشت شوند.
از آنجا که واقعیت مجازی مهیج و سرگرم کننده است، روشی عالی برای سرگرم و آرام ساختن کودکان محسوب میشود. به عنوان مثال با ایجاد یک محیط آرام و زیبا که برای کودکان آشنا باشد، احساس حضور در بیمارستان و یا مطب دکتر را در آنها از بین میبرد. کودک احساس شادی و آرامش داشته و استرس او اگر نگوییم به طور کامل از بین میرود اما تا اندازهای کاهش مییابد. این نوع محیط برای آرام ساختن کودک به هنگام معاینات یا تزریق مناسب است.
آینده روشن واقعیت مجازی در بخش بهداشت و درمان
با توجه به هر آنچه تاکنون گفته شد، میتوان با اطمینان نتیجه گرفت که واقعیت مجازی آینده درخشانی در حوزه پزشکی دارد. دلایل زیادی وجود دارد که VR را برای امر آموزش در محل کار مناسب میسازد.
همچنین بخوانید:
سلامت دیجیتال، راه نجات نظام سلامت
رویکرد WHO نسبت به پزشکی از راه دور
كاربرد سیستم های هوشمند در پزشكی